Je hebt minder kans om in een verzorgingshuis terecht te komen als je huis is aangepast

0
704

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Wist je dat de meeste ongelukken in Nederland in en rond huis gebeuren? Wie in een aangepast huis woont heeft geluk: je hebt dan minder kans om naar een verzorgingstehuis te moeten.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. We kennen het allemaal wel: je rent de trap af om snel de deur uit te sprinten en je struikelt. En nee, dat heeft lang niet altijd met je leeftijd te maken. Uit het onderzoek blijkt wél dat jaarlijks zo’n 4.000 senioren overlijden aan de gevolgen van een val. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is eindigen er jaarlijks ook nog eens 100.000 65-plussers op de eerste hulp door een val.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om een ongelukje in huis te voorkomen. Ofwel in je eigen huis, ofwel in het huis van je ouders.

1. Verwijder onnodige drempels en opstapjes uit je huis en zorg voor anti-slipmateriaal op de trap.
2. Blijf actief: wie (flink) blijft bewegen traint z’n balans en spierkracht. En dat zorgt er weer voor dat je minder snel valt.
3. Stevige schoenen met voldoende profiel dragen (ja, ook binnenshuis) zorgt ervoor dat er minder kans is op uitglijden.
4. Ook heel belangrijk: zorgen voor goed zicht. Laat je ogen (of die van je ouders) regelmatig controleren.

Bron:libelle.nl Beeld:Istock

DELEN