Deze ziektes kun je oplopen door een muggenbeet

0
3113

Ben jij de pechvogel in de familie die zomers helemaal wordt lek geprikt? Dan doe je er misschien goed aan om wat vaker DEET op te sprayen. Een muggenbeet zorgt namelijk niet alleen voor jeuk, het kan in sommige gevallen ook vervelende ziektes veroorzaken.

Ziektes

Van de Nederlands huis, tuin -en keuken mug hebben we niet zoveel te vrezen. In het buitenland, daarentegen, loop je meer risico om te worden gestoken door een kleine ziekteverwekker. Ga jij deze zomer buiten Europa op vakantie? Bekijk dan hieronder voor welke -door muggen overdraagbare- ziektes je uit moet kijken.

Malaria

De malariamug is de bekendste vliegende ziekteverwekker en komt voornamelijk voor in tropische- en subtropische gebieden. Malariamuggen steken alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst. De mug is klein en zoemt praktisch niet, waardoor je de steek nauwelijks opmerkt. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die via een muggenbeet in je bloed terechtkomt. Deze parasieten vermenigvuldigen zich in de lever en daarna in je rode bloedcellen.

Ziekteverschijnselen

De eerste ziekteverschijnselen van malaria treden, gemiddeld tien tot veertien dagen, na de steek van een besmette mug op. De eerste symptomen zijn koude rillingen, koorts en een grieperig gevoel. Ben je in een gebied geweest waar malaria voorkomt en houdt de koorts langer dan twee dagen aan? Ga dan voor de zekerheid naar een arts. Wanneer de ziekte niet op tijd behandeld wordt, kan het namelijk dodelijk zijn. Malaria is bovendien goed te voorkomen door middel van het slikken van anti-malariapillen. Laat je dus, voordat je op reis gaat, goed adviseren over het risico op de aanwezigheid van malariamuggen.

Dengue

Naast malaria, is ook dengue een veelvoorkomende ziekmaker op vakantie. Deze mug komt voornamelijk voor in stedelijke gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en tropisch Afrika. Het beestje kan twee soorten ziektes overdragen: dengue-koorts, ofwel knokkelkoorts, en dengue hemorragische koorts. Dengue begint met koorts, hoofdpijn en gewrichts- en spierpijn. De klachten zijn afhankelijk van de leeftijd en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Dengue hemorragische koorts is een ernstigere vorm, waarbij bloedingen en shock ontstaan, die in sommige gevallen dodelijk kunnen zijn. Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Het wordt aangeraden om bij vermoedens van dengue altijd contact op te nemen met een arts. Er zijn geen pillen of vaccinaties die tegen dengue beschermen. Daarom is het belangrijk om, wanneer je naar deze landen gaat, lange kleding te dragen en genoeg muggenwerende sprays mee te nemen.

Zika

Een paar jaar geleden was het zika-virus groot nieuws. Rond 2015 was er een uitbraak in Midden- en Zuid Amerika, maar inmiddels is het risico, op het zika-virus, sterk afgenomen. Deze, door muggen overdraagbare, ziekte is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s. Slechts 25 procent van de mensen, die de ziekte oplopen, krijgen last van symptomen zoals acute (niet hoge) koorts, oogbindvliesontsteking, hoofdpijn, gevoelloosheid, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en soms gebrek aan eetlust, overgeven, diarree of buikpijn. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder problemen. De ziekte is lastig vast te stellen, omdat de symptomen vaak overeenkomen met die van de dengue-mug.

Gele koorts

Ook gele koorts wordt overgebracht door middel van een muggenbeet. De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer één op de vijf mensen, die besmet raken, wordt ziek. Wanneer een patiënt wel klachten krijgt, kunnen de symptomen variëren in hevigheid. De ziekte veroorzaakt plotselinge koorts, hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid, geelzucht en nierproblemen. Ook kunnen er darmbloedingen ontstaan. Onbehandeld, kan de ziekte zelfs dodelijk zijn. Op de website van het GGD vind je informatie over de risicogebieden. Ga je naar een land waar het risico hoog is? Dan kun je je in Nederland tegen de ziekte laten vaccineren.

Japanse Encefalitis

Ga je naar het platteland van Oost- en Zuid-Oost Azië? Dan moet je uitkijken voor de Japanse Encefalitis-mug. Hoewel deze mug zeer zeldzaam is, kan de ziekte ernstige klachten veroorzaken. Het virus van de muggen kan namelijk leiden tot een hersenvliesontsteking. De ziekte is te herkennen door koorts, hoofdpijn, darmklachten en verwardheid. Er bestaat een vaccinatie, maar er blijft altijd een risico aanwezig dat je de ziekte alsnog oploopt.

Tijgermug

De tijgermug komt steeds meer in Nederland voor. Daarentegen is er in het Middellandse Zeegebied en -in het bijzonder- op het Portugese Madeira, sprake van een ware plaag. Het insect kan knokkelkoorts overdragen, wat je flink ziek kan maken. Denk naast hoofd-, spier- en gewrichtspijn ook aan overgeven. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs plasmalekkage, met een beschadiging van de hersenen, lever of het hart, veroorzaken. Voorkomen is altijd beter dan genezen: slaap onder een klamboe, draag zo veel mogelijk kleding en gebruik anti-muggenmiddelen om ziektes als deze te voorkomen.

Bron:margriet.nl Beeld:Istock

DELEN