Deze 3 dingen kun je volgens een therapeut beter niet tegen je puber zeggen

0
5976

Het is niet altijd makkelijk om een puber te zijn en het is lang niet altijd makkelijk om pubers op te voeden. Want hoe doe je het nou goed? Dat blijft natuurlijk een moeilijk vraag, maar experts hebben wel een aantal tips.

Volgens een aantal Amerikaanse therapeuten kan de manier waarop je iets ter sprake brengt een groot verschil maken in de communicatie met de tieners.

Chagrijnig
Bijvoorbeeld: spreek je zoon of dochter niet aan met “waarom ben je zo chagrijnig?” Elke tiener zit een beetje in de knoop met zichzelf. Ze proberen erachter te komen wie ze zijn en daarnaast is ook hun seksuele identiteit zich aan het ontwikkelen. In plaats van ze te veroordelen, kun je daarom beter begrip tonen voor de veranderingen in het leven van de tiener. Daarom kun je beter zeggen: “Je mag best chagrijnig zijn, maar ik verwacht wel dat je respect voor ons hebt.”

Privéleven
Het kan natuurlijk heel irritant zijn dat jouw puberzoon of –dochter ineens nergens meer over lijkt te willen praten. Op de vraag “hoe was je dag?” komt niet meer dan een “goed.” Ook dat is heel normaal. Het is daarom ook niet verstandig om regelmatig tegen je tiener te zeggen “je praat nooit tegen me”, want dan krijgt je kind het idee dat hij of zij geen privéleven mag hebben. Geef aan dat je er altijd voor ze bent, over een paar jaar ben jij weer de eerste die ze iets willen vertellen.

Hoe was je dag?
Hierboven noemden we hem al even. De beroemde vraag: “hoe was je dag?”. We weten inmiddels dat je daar bijna geen antwoord op zult krijgen. Maar hoe pak je dat dan wel aan? Je kunt het beste een vraag stellen die niet te persoonlijk is, maar waar ze wel graag over praten. Hun favoriete sport of hobby, bijvoorbeeld. Dat laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te vertellen hebben en dan zullen ze je ook meer vertellen dan alleen een “goed.”

Bron: Purewow.com, Libelle Beeld: iStock.

DELEN